torsdag 4 juli 2013

10 euros månaden

Idén till det här kom från att vi chockat såg på våra kvitton från Prisma när vi veckohandlade och vi insåg att vi handlade mat och grejs för över 150€ flera gånger i månaden.

Vad gör vi med allt det vi handlar egentligen? Äts det ens upp eller slänger vi bara mat? Och eftersom vi ändå fått en större grönsakslåda och en hel kasse kött från REKO så behöver vi faktiskt handla mat... alls? Hur mycket mat har vi egentligen i skafferiet och frysen som bara väntar på att ätas upp?

Så våran utmaning i Juli månad är helt enkelt att se hur lite vi klarar oss på. Hur länge räcker maten om vi främst äter det vi redan har hemma? Det skulle ju vara rätt häftigt om man fick ner sina inköp under en månad med 40% bara genom att äta det vi redan har i skåpen. Men efter lite betänketid så insåg vi ju, det finns ju faktiskt saker som kommer ta slut och när vi tänker efter... juli månad, det är ju sommarens höjdpunkt när man ska äta en massa glass, vara ute vid stranden och sen hämta hem lite mat för att man helt enkelt kan. Vill vi verkligen missa det? Så vi gjorde lite modifikationer, vi skapade kategorier och varje kategori fick 5 euro per person. Så såhär blev det att se ut:

Det vi har att leva på per vecka är:
-10€ får vi handla för i butiken
-10€ får vi köpa glass för (låter ju skitmycket, men två glassbollar på torget är 4€)
-10€ får vi handla hämtmat för (pinsamt nog har det skett rätt ofta på senaste tiden. Men vi delar åtminstone på måltiderna)

Det här gäller dock endast mat. Och endast mat för Tobbi och mig. Självfallet handlar vi allt som Tilde behöver helt som normalt. 30€ i veckan låter kanske i sig inte så lite, men då ska ni tänka på att det ska räcka till 2 personers 3-4 måltider i 7 dagar. Det är 56 måltider för 30€. Som tur är så har vi ju som sagt rätt mycket mat här hemma (speciellt kött) annars skulle det nog inte vara möjligt för oss. Vill vi sedan flytta över något från en kategori till nästa är det också helt okej, vi kan ju t.ex. handla glass från butiken istället och på så sätt har mer pengar till mat.

Varför vi gör det:
-För att se hur mycket mat som egentligen gömmer sig i våra lager
-För att igen bli mer medveten om vad saker faktiskt kostar

Det känns lite som att vi har skapat rätt många kryphål åt oss. Som att vi får slösa pengar på glass och skräpmat och att det inte gäller Tilde och att det endast gäller mat (vilket ju betyder att vi annars kan slösa pengar på allt annat). Men poängen är egentligen inte att spara pengar, utan att bli medveten om när och var det "försvinner" pengar.
Vi har redan hunnit handla en gång enligt 10€ principen. Och herregud vad svårt det var! Även om vi kände att vi hade allt vi behövde så fanns det ju ändå några få saker på listan. Vet ni hur dyr ost är om man bara har 10€ att använda? Så efter att ha köpt ost och yoghurt så fanns det nog inte många euron kvar för andra produkter. Men vi fick ändå hem både jäst och tonfisk så nöjda gick vi och hämtade Tildes mat innan vi gick för att betala.
Vi har också varit till Kokkola en sväng, var vi använde nästa 10€ för att sitta på café medan Tilde fick sitt mellanmål. Så nu är det torsdag och vi har 10€ kvar. Tror ni vi klarar det? Sen skulle det ju vara rätt pinsamt om vi inge gjorde det, inget har ju tagit slut än och det är bara första veckan. Det är bara våra gamla rutiner och snåltanden som kan stjälpa projektet just nu.
Mitt största problem med det här är nog hur jag ska göra när mina frukostflingor tar slut? Jag har redan nu insett att jag inte kommer ha råd med fler. Blir väl gröt sedan antar jag.

Önska oss lycka till!

1 kommentar:

  1. Mattias och jag hade samma problem förr, vi handlade mat en gång i veckan för mellan 8-1000 kronor O.o nu fattar jag det inte. Så vi började se över våra kvitton under en period och bli bättre på att äta det vi har innan vi handlar och nu handlar vi istället varannan vecka för cirka 800 kronor, helt klart bättre även fast vi fortfarande är lite väl galna i mat för våra plånböcker, haha.

    SvaraRadera