tisdag 15 juli 2014

Recept på dopkakan

I mitt förra inlägg så berättade jag om mina tårtexperiment. Bakgrunden till dem är att jag nu känner, som den småbarnsförälder jag är, en viss press för att prestera till fester genom att göra mina egna tårtor. Visst, det är något som endast finns i det egna huvudet och man får ju själv välja om man lyssnar på den rösten eller inte (till Tildes 2 års födelsedagskalas hade vi glassbar. Inget slit där inte), men det kändes som om det var dags att ta sig ut i tårtdjungeln. Mina experiment blev sen så lyckat att jag i detta nu har Tonys doptårta i ugnen och medan den gräddar tänker jag nu återge receptet här.

Recepten har jag tagit från den här och den här sidan för att sedan kombinera dem till det här:

DOPTÅRTA MED BLÅBÄR, VANILJKRÄM OCH MARÄNGKRÄM

BOTTEN
För att minska på stressen så gjorde jag tårtbottnarna långt innan kalaset. Jag föredrar ändå att förvara dem i frysen tills det är dags att fylla dem. Därför finns också frysning och upptining som del av instruktionerna.

375g ägg (ca 7 st)
200g socker
25g vanlijsocker
rivet skal av en halv citron (kan lämnas bort)
225g vetemjöl

Såhär gjorde jag:
Slutresultatet var tårtan med maränger på
Ugnen satte jag på ungefär 170-180 grader (då vi har varmluftsugn, 20-25 grader varmare för er andra). Jag smörjde två formar med löstagbar kant i botten, men lät kanterna vara osmörjda, det påstås göra tårtorna mer jämnhöga. Kom bara ihåg att lossa kanterna med en kniv innan du öppnar formen.
Jag ställde en metallbunke på min våg (har en bunke som hör ihop med kastrullen, men ni tar en som sedan ryms i vattenbadet) och sedan mätte jag upp alla ingredienser (utom mjölet) direkt i den, bara nollade mellan ingredienserna. Mjölet mätte jag upp i en egen bunke som fick stå vid sidan av.
Jag la lite vatten i en kastrull och lät det koka upp, medan jag väntade rörde jag snabbt ihop innehållet i metallbunken till en jämn smet med hjälp av en elvisp. När vattnet kokade vred jag snabbt plattan till medelvärme och placerade metallbunken i vattenbadet (det är viktigt att det inte blir för varmt, då koagulerar äggen). Smeten ska värmas upp till 40-45 grader medan man hela tiden vispar kraftigt, jag använde elvispeln. När smeten nått önskad temperatur tas bunken ur badet och vispas tills den blir rumsvarm, tar ungefär 10 min. Jag hällde över allt i min "bakmaskin" och satte på 3-4ans växel så fick det sköta sig själv. När det blir djupa spår i smeten är den klar, då tog jag loss skålen från bakmaskinen så jag lättare kunde fortsätta.
Mjölet ska nu siktas ner i smeten och röras ihop med hjälp av en slickepått (försökte använda bakmaskinen till det här också, men det klumpade sig för mycket. Manuellt är bättre). Rör inte mycket i onödan, då förlorar det volym.

Jag fördelade sedan smeten på de två formar jag hade och sen snabbt in i ugnen. Efter 15 minuter var de klara, jag använde en tandpetare för att försäkra mig om att de inte var kletiga inuti. När jag fått dem ur ugnen så strödde jag lite socker på dem och lösgjorde tårtorna från formarna. Jag placerade ett bakplåtspapper över tårtan och placerade sedan ett stort skärbräde ovanpå för att sedan svänga dem.
Bottnarna fick sedan svalna så, med botten kvar, för att inte torka. När de svalnat lösgjorde jag botten innan jag sockrade den sidan också och plastade in tårtan. Bottnarna fick sedan åka in i frysen för att vänta till önskat datum.


Dagen innan kalaset:
Jag tar ut de frysta tårtbottnarna ca 30 minuter innan jag ska fylla dem (medan jag väntar förbereder jag fyllningarna). När tårtan mjuknat så använder jag en tandad kniv för att skära upp den. För att underlätta det hela så ritar jag en linje med kniven var jag vill tårtan ska delas. Sedan skär jag enligt linjen, ungefär genom halva tårtan, och upprepar proceduren från olika håll tills hela tårtan är uppskuren.

Det jag rör ihop medans jag väntar på att få skära upp bottnarna:

BLÅBÄRSKOMPOTT
1 liter frysta blåbär
4 msk socker
Socker och blåbär kokas upp i en kastrull. Låt puttra nån minut. Låt svalna i kylskåpet.
(Räckte till två lager då jag hade en 24cm i diameters form)

SOCKERLAG
1 dl vatten
1 dl socker
Värms upp och rörs om till en klar vätska (jag gjorde det i micron, tog ut med jämna mellanrum och rörde om). Ställ sedan i kylskåpet för att svalna.

VANILJKRÄM
Här gjorde jag det enkelt för mig och köpte vaniljpudding som jag gjorde enligt anvisningarna på paketet. Vill ni göra er egen kan ni göra glasscremen eller vaniljkrämen enligt de recept jag redan nämnt.

Sen till Monteringen av det hela:
Ett tips jag fick från de andra bloggarna var att montera kakan inne i de formar jag gräddat dem i (alltså bara ramen) då blir de garanterat jämna och fina. Jag började varje lager med att pensla på sockerlagen. Sedan fortsatte jag med blåbärskompotten, men jag lämnade en liten kant ute vid sidorna så att blåbären inte skulle rinna ut och inte synas genom krämen. Sedan avslutade jag med vaniljkrämen. Sen nästa lager på och börja om från början tills alla lager tog slut. När tårtan var fylld tog jag av ramen och använde det sista av vaniljkrämen för att bre ett tunt lager runt och över hela tårtan, det här för att kapsla in alla smulor, och sedan in med tårtan i kylskåpet tills den stora dagen.


På den stora dagen:
MARÄNGKRÄM
4 äggvitor
3 dl strösocker
saft från 2 citroner
350g rumsvarmt smör
Använde samma metallbunke som sist (det är vattenbad som gäller igen) och blanda äggvitor, socker och citronsaft i bunken. Vispa i vattenbad tills dess att marängen når 75 grader och du inte längre ser sockret i smeten. Ta bunken av vattenbadet och vispa tills marängen svalnat. Tillsätt sedan smöret, lite i taget. Vispa krämen helt slät. Plasta in och låt stelna i kylskåpet.
(Om jag minns rätt så blir det rätt mycket över, så kan vara en idé att halvera receptet om du inte vill göra jättetjock utsida).

TILL GARNERING: Maränger

Tårtorna förses med ett yttre lager av marängkräm, jag gjorde sådär "dåligt jämnat" med flit, ville inte spritsa och orkade inte göra det superslätt. Tyckte ändå att det såg väldigt gott ut. Avslutade sedan med Maränger ovanpå (i mitt fall också de köpta, i recepten står det hur du kan göra egna).

Det var min tårta det. En kombination av dessa båda. Nu till dopet funderar jag på att göra tårtan högre, och därför göra en ny fyllning med denna som grund. Då med en smaksatt créme fraiche. Ska se vad jag hittar i butiken då jag handlar ingredienserna för fyllningarna och garneringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar