måndag 7 april 2014

Roligt när det fungerar med begagnat

Det börjar närma sig nu, snart har vi två ungar i familjen.Och visst börjar det kännas spännande, men det är också mycket som ska ordnas innan det är dags. En av dessa saker är problemet med vagn.
Jag tror att det här med vagn är ett problem som är väldigt olika för alla. Det beror just på antalet barn, hur nära de är varandra i ålder och var man behöver röra sig med vagn. Vår situation ser iaf ut enligt följande:

  • Barnen är två till antalet, den lilla är så liten att den måste kunna ligga i vagnen och sova. Den blir två till sommaren, vilket betyder att hon är rätt duktig att gå själv, men ibland behövs det en sittplats för att vila eller ta en liten tupplur.
  • Vi bor på landet. Vilket betyder att det går inte att använda en vagn med små smidiga hjul. Nej, desto större desto bättre! Och efter att ha testa ha cityvagnen på skogsstigar så kan jag kort konstatera att det är stor skillnad på vagn och vagn.
  • Vi förflyttar oss rätt mycket. Vi tycker om att besöka vänner och olika städer och det gör att vi behöver en smidig vagn som kan ta sig mellan butikshyllorna och som inte fyller upp hela bagageutrymmet i bilen (som tur har vi dock en rätt stor baklucka, men syskonvagnar kan vara jätte klumpiga). 
  • Vår sista önskan skulle sedan vara en cykelvagn. Vi köpte cyklar förra året och vi skulle väldigt gärna vilja cykla i sommar (så snart jag klarar av att sitta på en cykel igen). 
Med Tilde så har vi haft två vagnar. En vanlig kombivagn där man kan lägga en mjuklift (alltså en sådan där korg) att ligga i vagnen, eller så kan man lyfta upp ryggstödet så att hon kan sitta. Men eftersom den ändå var rätt tung och tog rätt mycket rum i bilen så köpte vi begagnat en sittvagn, som alltså saknar mjukliften och den stabilitet som krävs för att mjukliften ska hållas stadigt. De här har fungerat riktigt bra och de gånger vi inte behöver ha vagn för två så kan vi ju fortfarande använda dessa, men skulle vi vara riktigt noga så borde vi alltså ha köpt tre nya vagnar nu då. Det gjorde vi ju såklart inte, men ville visa er hur fint det löste sig. Speciellt den ekonomiska biten.

Hade vi köpt våra vagnar nya så hade det antagligen blivit följande:

Phil &  Teds Navigator
-En cityvagn vi verkligen fastnade för. Problemet var ju då prislappen som låg där vid 600€ (lite beroende på var man tog den ifrån). Ska man köpa en ny vagn är det här dock inget som klassa som en dyr vagn, utan kanske där i mellanklassen. Men med vår ekonomi så känns det nog verkligen av att lägga ut 600€. Problemet med livet på landet skulle dessutom kvarstå, vilket skulle betyda att vi skulle kunna behöva en vagn till...



Carena Double Swing
-Skulle vi ha valt en vagn mer lämpad för där vi bor så skulle det troligen ha blivit något liknande den här. Den kostar rätt exakt 300€ som ny och skulle passa våra behov bra. Dessutom hann vi testa skillnaden mellan svängbara hjul och icke svängbara och den här svängde mycket lättare. Ja, och om någon undrar "Varför skulle inte den här duga i stan?" så är det för att den är så bred. Ofta skulle den inte ens rymmas in i butiken och ännu mindre in i alla gångar som utgörs av alla butikshyllorna. Dessutom ska du alltid genom alla inva-ingångar och hissar för att du ska ha möjlighet att ta dig fram.
Ett problem var att vi skulle ha behövt köpa mjukliften skilt, vilket ju troligen hade lagt till en hundralapp.
Vi hittade den även som begagnad. Så vi skulle med lite tur sluppit undan med att bara betala halva priset. 


Cykel/Joggingvagn
-Det här är sedan det sista vi skulle ha behövt lägga pengar på. En cykelvagn. Bilden är från Biltemas hemsida och troligen är det också där vi skulle ha tagit den ifrån. Priset ligger på 160€ och skulle göra det möjligt för oss ta med den nyfödda på cykelturer.
-De flesta tar helt enkelt och lägger in babyskyddet (det man har i bilen) in i vagnen och cyklar med ungen så. Men skulle något hända så vet jag ju inte hur bra det sitter fast där, men det är i alla fall en möjlighet. Sedan finns det också en insats man kan köpa, lite motsvarande babyskyddet till bilen. Den gör att babyn kan sitta fastspänd i cykeln i en mer liggande ställning redan från liten. Ett sådant kostar 130€, så det är ingen billig summa det heller. Men frågan är ju vad man är beredd att betala för säkerheten. Vill troligen själv först testa hur barnet sitter med bara babyskyddet i vagnen innan vi lägger ut mer pengar, men det känns bra att veta att möjligheterna finns. 

Ja, så räknar vi ihop det här då så blir det att kosta 1060€ plus mjuklift och insatsen. Vilket åtminstone för oss känns som jättemycket pengar att sätta ut bara för att vi ska känna att vi kan röra oss fritt. Så vi löste det på ett lite annat sätt. Med begagnade vagnar:

Stolstyget är solblekt men annars i gott skick
Vi köpte en syskonvagn i mer citymodell begagnad (måste gå ut och fotografera den bara...). Det är en liten äldre modell var barnen sitter efter varandra. Märket är ABC. Kommer att fungera fint mellan hyllorna i butiken och uppfyller alla andra krav vi hade på vår cityvagn också. Det enda som ännu måste kollas är om den mjuklift vi redan har ryms i den, annars kan vi behöva köpa en sådan till. Men troligen kan man hitta en sådan också både bra och billig på begagnat håll. Priset vi betalade för den? Hela 50€. 

Cykelvagnen köpte vi fortfarande. Men även den begagnad.Så istället för att betala 160€ så betalar vi 50€ för exakt samma modell. Den är bara använd i ca två år istället. Och den heter ju faktiskt cykel OCH joggingvagn, och när vi testade att gå med den så var den superlätt. Till och med lättare att svänga med än vanliga syskonvagnar. Så vi konstaterade snabbt att köper vi den här så försvinner även behovet på med den sista vagnen. 

Cityvagnen ihopfälld. Lika kompakt som den gamla!
Så nu är frågan bara hur vi gör med insatsen, om vi köper en eller inte. Och om vi kommer behöva köpa en mjuklift eller inte. Men det är sådant vi får kolla upp. Funderar även på att sy nya överdrag till syskonvagnen (de ska ju självfallet ändå tvättas, men även om de är hela och användbara så skulle det ge vagnen ett stort lyft att byta ut dem). Men oberoende så känns det rätt bra att vi fick alla våra önskemål uppfyllda med två vagnar, och att priset nu stannat på 100€. Även om jag skulle byta tyget i syskonvagnen så kommer vi ändå att vara mer än 900€ på plus. Och visst känns det jättebra.

(Jag kan riktigt se hur folk, om de ens orkat läsa så här långt, tänker: Jamen, inte behöver man så där mycket grejer. Och när vi var barn så hade väl bara våra föräldrar en enda vagn och det funkade helt okej för dem. Och visst, kanske vi skulle klara oss utan de här. Men om man ändå flänger runt så mycket som vi gör så kan det behövas lite hjälp på traven för att förenkla vår vardag. Och alla mår vi bättre av att föräldrarna i hemmet slipper onödig stress. Sen det att vi faktiskt klarat av att uppnå allt detta för en sådan liten summa känns jättebra.)

3 kommentarer:

  1. sir bra ut. går e att lägg babyskyddet i dendär vagne? :)

    SvaraRadera
  2. Har jag faktiskt int tänkt på. Måste kolla det oxå :) Oftast med Tilde så flyttade vi helt enkelt henne mellan vagn o stol då vi rörde oss. Skulle vi vara så kort stund på nån plats så att det inte var värt det så bar vi helt enkelt babyskyddet.

    SvaraRadera
  3. Vi skaffa en begagnad Carena och fick en liggdel på köpet. Stor nackdel med liggdelen är att den blir så trång. Angelica som annars e liten rymdes ju knappt då hon hade vinterkläderna. Så nu används inte den längre.

    Ser framemot sommaren då vi kan börja använda vår cykelvagn. Vi hämta den hem från svärföräldrans där den ha vari sen före vi flytta (cykla ingenting ifjol)

    SvaraRadera