tisdag 17 juli 2012

Städdag, kroppsarbete och matlådor

Oj vad jag njuter av att äntligen ha en kropp som fungerar igen!

Okej, visst. Kroppen har ju nog alltid fungerat, men kanske fokuserat på lite andra saker ett tag. Nu börjar jag dock äntligen vara så pass återställd att jag kan göra kroppsarbete igen. Och det är så skönt! Har beslutat ha städdag idag, eller snarare tvättdag. Har redan satt igång en maskin tvätt och en med disk, bytt kläder på lilltjejen och bytt sängkläder. Tänk, för bara en månad så klarade jag inte av att byta sängkläder själv! Det är verkligen svårt att föreställa sig att något så enkelt kan vara så jobbigt. Men visst känner man av att det inte blivit så mycket fysiskt det senaste halvåret. Kroppen orkar helt klart bara en liten del av det den klarade förut. Men, det är bara att acceptera det, ta många pauser och sedan jobba vidare. Har ju dessutom en liten en som ständigt ska ha uppmärksamhet hon också, så att planera att "så och så mycket ska jag ha gjort idag" är nog dömt att misslyckas. Så det är nog bara att knata på så länge man hinner och orkar.... och minnas att äta i något skede också.

Annars då?

Nu då jag är hemma så har jag stött på problemet "ensidig diet". Att hitta på spännande och intressanta rätter är nog inte det enklaste när man äter två varma mål om dagen, sju dagar i veckan. Vi fungerar lite på det sättet här hos oss att vi hittar några favoriträtter, lagar dem så ofta vi bara orkar äta dem, ledsnas och byter rätter. Och sen börjar det om igen.
Och nu är vi då i den där ledsnas-fasen och skulle behöva lite hjälp med ny mat att inspireras av. Har ni några förslag? Det får vara mat som tar länge att göra, men som är simpelt att röra ihop. Eller som har mycket som ska röras ihop, men det går rätt snabbt. Med andra ord, helst inget som tar länge att göra och som man hela tiden måste stå och arbeta med.
Vi äter som sagt varm mat två gånger dagligen, möjligen kan det ena målet bytas ut mot en sallad eller något annat simplare (på sommaren slarvar vi dock oftare med målen än under resten av året). Kött ska måltiden också helst innehålla, även om vi nog kan äta saker som gröt och halloumi.
Vi gillar att ha en bas, just potatis ris eller pasta. Vi är dock inte så förtjusta i couscous, svamp och bönor så de lämnar vi gärna bort. Vi är dessutom allergiska (eller överkänsliga) för äpplen, nötter och fisk. Så inga sådana recept fungerar heller. Ägg har jag tidigare inte kunnat äta, men under graviditeten började jag klara av dem igen. Har inte testat vad magen tycker om ägg nu efter förlossningen.

Har ni några recept att dela med er av? Var inte rädd att ge oss något som inte passar in på det jag just skrivit (förutom allergierna då), tanken är ju att vi ska hitta något nytt.

5 kommentarer:

  1. Ja oj samma problem här.... suck då anders e bort e ja rikti lata, tå blir e ba nudlar å makaroner eller ev en köpis sallad... å bröööd :p

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, had tänkt ita bara na brö ida, men Tobbi had ju int na pålägg kvar (He ir han som annos iter brö på mornan) :P

      Radera
  2. olika risotton är ju enkla att röra ihop, testa att variera med kryddor och grönsaker, det lär ju bli ganska enformigt om man bara byter köttet..
    en variant på lasagne är att byta ut pastan till zuccini, tar kanske aningen längre tid än en risotto att fixa ihop men definitivt värt det..
    olika lådrätter är också snabbt att fixa, färdig strimlad potatis och lökblandning hittar man förvånansvärt billigt i frysdisken och sen är det bara att variera tillbehören från traditionell skinka till kebab, broiler(kanske, har aldrig testat?)
    gissar att detta är sånt ni redan provat på men kanske ens en ny idé :) sen brukar vi göra en större sallad som räcker två dagar (lämna eventuellt bort salladsost för den gör att salladen blir dålig snabbt) så behöver vi inte göra sallad varje gång..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Några lådrätter sku jag kuna göra. Tobbis mamma gjord en riktigt god en med älg en gång, lite grövre bitar (jag gillar inte när mat är "färdigtuggad) så man skulle kunna göra något liknande själv :) Risotto låter inte heller så dåligt. Har ätit rätt lite ris på senaste tiden så det skulle vara en trevlig variation.

      Radera
  3. Om ni vill ha något onyttigt och supersnabbt, så är tortillapizza en favorit. Pensla tortillan med olivolja och sätt sedan på de ni vill ha (less is more!), smäll in den i ugnen 5 minuter och voilá! :) Man kan också ha de som förrätt om man bjuder hem folk på middag. Skär den bara i mindre bitar, så har gästerna något att mumsa på.

    SvaraRadera