tisdag 24 januari 2012

Korsallergi

Råkade i misstag hitta det här på allergi.nu och konstaterar att det förklarar mycke av det vi undrat angående Tobbis allergier. På sidan får man läsa följande:

Korsallergi
Är man pollenallergisk reagerar man ofta mot flera olika pollensorter. Vid björk- och gråboallergi kan man dessutom få andra allergiska symtom av vissa speciella födoämnen.
En sådan reaktion kallas korsallergi. Den beror på att björk- och gråbopollen har några gemensamma strukturer med vissa frukter och grönsaker. När de äter dessa får många pollenallergiker ofta andra allergiska symtom än de normalt får av pollen. Vanligast är klåda i gom och svalg, men också läppsvullnad och små blåsor i munslemhinnan är vanligt. Andra kan få symtom från mag- tarmkanalen såsom illamående, kräkningar och diarré. I vissa fall kan även nässelutslag och allmänpåverkan uppstå.
Korsallergiska reaktioner kan inträffa när som helst under året. De tolkas därför ofta som att födoämnesallergi tillstött. Det är viktigt att känna till denna koppling mellan vissa pollenallergier och ogynnsamma reaktioner mot vissa födoämnen. Allra vanligast är att sådana reaktioner ses vid björkallergi. Mellan 50 och 70 procent av alla björkallergiker reagerar med klåda i munnen om de äter hasselnötter, äpple, persika, mandel, körsbär, morot och tomat. Vid gråboallergi är reaktioner mot persilja, koriander och andra kryddväxter samt selleri ganska vanliga.

Så nu förstår jag ju varför han säger att halsen kliar när han äter just äpplen eller vissa nötter. Det förklarar också varför det går bättre när han äter vissa nötter än andra också, eftersom det ju verkar som att korsallergin inte gäller alla nötter.

För er andra björk- och gråboallergiker så kanske detta också svarar på lite frågor. Med den förhoppningen satte jag in detta i min blogg.

1 kommentar: