söndag 11 mars 2012

E 626-635

Nu har jag nog varit tillräckligt länge inaktiv med mina e-ämnen, så här kommer en ny klunga.

Guanylsyra, E 626
Dinatriumguanylat, E 627
Dikaliumguanylat, E 628
Kaliumguanylat, E 629
Inosinsyra, E 630
Dinatriumminosinat, E 631
Dikaliuminosinat, E 632
Kalciuminosinat, E633
Kalcium-5'-ribunukleotider, E 634
Dinatrium-5'-ribunukleotider, E 635

Grupp: Smakförstärkare
Tillverkning: E 626 framställs syntetiskt av jäst. E 627-629 framställs i sin tur syntetiskt av 626. E 630 framställs syntetiskt ur jästextrakt eller kan ha animaliskt ursprung. E 631-633 framställs av E630. E 634-635 kan framställas syntetiskt av endera E 626 eller E 630.
Biverkningar: Bör undvikas av barn, ungdomar och personer som lider av gifkt, njurbesvär eller med symptom som kräver undvikande av purines. Kan även orsaka svåra allergiska reaktioner.
Vanligt förekommande i: produkter med E 620-625 för att ytterligare förstärka smaken.

Egna kommentarer: Samtliga av dessa ämnen är förbjudna i Australien och på Nya Zeland. Även om vi här har en hel del väldigt krångliga namn, så om man buntar ihop E-numren så behöver man bara komma ihåg att E 620-635 är inte ok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar